Vyhledávání

Kontakt

Easylibrary

nemesis2180@gmail.com

Anketa

Byl pro vás článek přínosný?

Celkový počet hlasů: 4

Jak správně citovat a proč?

28.04.2010 16:29

Citace jsou texty, odkazující na primární texty. Citovat je slušné a žádané.

Mnoho lidí cituje různě. Napíšou : '' Převzal jsem z www.xxx.xx'', nebo podobně. Málokdo ví však, že i tento text má svá pravidla. Ty najdeme pod normou ČSN ISO 690 a ČSN ISO 690-2. Nedávno jsem našel velice zajimavé stránky, týkající se citací. Stránky nabízí generátor, který umí po zadání informací o zdroji, vygenerovat citační záznam. Na těchto stránkách se také nachází odkaz na práci PhDr. Eva Bratková z ÚISK FF UK v Praze. Tato autorka napsala ''manuál'' citací, dostupný z těchto stránek.

Další bod, obsažený v názvu článku, je otázka proč? Citovat musíme, protože tím jednak dokazujeme svoji znalost tématu, ale také můžeme odkázat čtenáře, naší práce, na další odbornou literaturu. Třetí bod, by měl být pro nás hodně důležitý. Citovat bychom měli, kvůli autorskému zákonu a tím uchovat autorskou etiku.

Autorský zákon

Zákon č. 121/2000 Sb. o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon):

  • zajišťuje autorské právo k literárním, vědeckým a uměleckým dílům – copyright ©
  • právo copyrightu vzniká v den vzniku (ukončení) díla, neplatí registrační princip, pouze u software se program ukládá u notáře
  • vztahuje se na díla, která jsou výsledkem tvůrčí činnosti autora (díla slovesná, divadelní, hudební, výtvarná včetně umění architektonického a užitého, díla filmová, fotografická, kartografická a za určitých podmínek i počítačové programy)
  • nevztahuje se na právní předpisy a rozhodnutí, veřejné listiny, úřední spisy, denní zprávy, projevy
  • zákon upravuje ochranu autorů a určuje smlouvy o šíření díla (vydávání, veřejné provozování, půjčování atd.), určuje dobu trvání práv, práva výkonných umělců a výrobců zvukových záznamů
  • autorské právo je nepřenosné, platí po dobu autorova života a ještě 70 let po jeho smrti
  • lze s ním obchodovat na základě licenčních smluv (jejich rejstřík vede Úřad průmyslového vlastnictví)

Kopírování vědeckých a uměleckých děl je možné jen pro vlastní potřebu (ke studiu, vlastní četbě), nikoliv pro obchodní účely.

 

Pro největší fanoušky citací, uvádím přehled citací a příklady zde. (Google Docs)

KRČÁL, Martin. Www.citace.com [online]. 2009 [cit. 2010-04-28]. Citace.com. Dostupné z WWW: .

Knihovny ČVUT [online]. 14.01.2002 [cit. 2010-04-28]. Proč citovat?. Dostupné z WWW:

Odkazy : Generátor citací