Vyhledávání

Kontakt

Easylibrary

nemesis2180@gmail.com

Anketa

Byl pro vás článek přínosný?

Celkový počet hlasů: 25

Základy prezentace

28.04.2010 16:55

Prezentace je velice důležitá věc, která nám pomáhá při výkladech, besedách, přednáškách. Je to nástroj určený k lepšímu předávání informací publiku/návštěvníkům. Využíváme ji, pro zveřejňování podkladů a podpůrných materiálů.

Hlavní úlohu jsme si již řekli, ale jak udělat správnou prezentaci?

První krok je jasný. Je třeba si připravit nějaký plán, jak by vše mělo vypadat a co je cílem prezentace. Důležité je také vědět, kolika lidem budeme přednášet a vědet trochu aspoň, něco o publiku. Jaká je to cílová skupina (studenti, pracovníci stavební firmy, apod.) a tím také dát správnou formu prezentace.

Další nerespektovaná věc je - čas. Dlouhé a nezáživné přednášky vedou ke extrémní ztrátě pozornosti. Publikum si nic neodnáší a tím se celý smysl přednášky ztrácí. Výklad a prezentaci musíme mít časově poskládaný. Duležitá informace pro nás je, že dospělí člověk vydrží vnímat zhruba 20min. Poté jeho soustředění se ztrácí. Je proto důležité, si prezentaci uspořádat do nějakých bloků a mít nějaký harmonogram. Tedy pokud vaše přednáška obsahuje téma, na které se dá bavit takovou dobu. Mezi bloky poté vkládáme přestávky, nebo necháváme místo pro publikum a jejich otázky.

Teď se dostáváme tam, kde většina dělá velké chyby. Je to vizuální stránka prezentace. Základ úspěšné prezentace je jednotný vzhled, písmo a styl. Katastrofální prezentace jsou takové, že každý slide vypadá úplně jinak, pokud možno, jsou na něm křiklavé barvy, hrůzostrašná písma apod. To je špatně. Prezentace musí mít určitý ráz, ale na druhou stranu, nesmí zaujat víc než vaše slovo. Všechny tyto kritéria se odvíjí od tématu. Pokud jdeme na přednášku nějaké reklamní firmy, bude vypadat prezentace zcela jinak. Bude přívětivá, bude chtít zaujat lidi. Jiná je pokud jdeme na Fakultu elektrotechniky, na výklad o chipech a mikroelektronice. Prezentace budou vypadat diametrálně jinak. Proto musíme adekvátně volit styl.

Další věc co bych chtěl zmínit je - používat místo vět fráze. Zažil jsem již takové exoty, kteří kopírovali texty z www stránek a přenášeli je do prezentace. To je k ničemu. Fráze by měla uvozovat blok, který Vy budete posléze rozvíjet.

Důležitá věc jako je řeč těla snad nemusím zmiňovat. Člověk by se měl chovat umírněně, vypadat slušně a mluvit srozumitelně.

Obsahová stránka prezentace

To znamená, jak by měla správně vypadat. Její struktůra, řazení a podobně.

Hodně důležité při tvoření prezentace je úvod. Tam bychom měli mít v pár bodech, co chceme prezentovat, naše záměry. Další věc je velice podstatná a to je citace. Ke konci bychom měli určitě uvést, ze kterých zdrojů jsme čerpali. Dále tyto zdroje musíme seřadit podle abecedy a formálně upravit. Pokud uvádíme záznamy, tak bychom je mě nějak odlišit od textu. Stačí menší písmo. Zásahy jako tyrkysová barva písma nebo kurzíva, jsou zbytečné.

Návod jak správně citovat, nebo spíše, jak správně napsat citaci, najdete na www.citace.com. Zde najdete generátor citací, který vám práci převelice ušetří.

To je k prezentacím vše. Zacházet do detailů se nedá z důvodu toho, že každé téma mění prezentaci a určuje ji specifický vzor. Tyto informace jsou tedy objektivní.

Ihned.cz : Marketing & Media [online]. 24.02.2003 [cit. 2010-04-28]. Jak se nebát prezentace aneb Prezentační dovednosti v kostce. Dostupné z WWW: