Vyhledávání

Kontakt

Easylibrary

nemesis2180@gmail.com

Anketa

Byl pro vás článek přínosný?

Celkový počet hlasů: 17

Rešerše?

28.04.2010 18:28

Rešerše (z fr. recherche, hledání) může být:

  1. vyhledávání informací o určité problematice na základě konkrétního požadavku a
  2. soupis vyhledaných informací jako výsledek (1).

S rozvojem internetu a počítačových databází on-line se povaha rešeršní práce výrazně změnila a mnozí uživatelé si informace vyhledávají sami, pomocí počítačových vyhledávačů a databází. Odkazy na některé z nich viz níže, "Externí odkazy". Člověk živící se rešerševáním bývá označován jako voltukment. Následující informace se vztahují především na profesionálně vytvářené písemné rešerše.

Písemná rešerše

Rešerše je sekundární dokument obsahující soupis záznamů dokumentů (rešerše dokumentografická) nebo souhrn faktografických informací (rešerše faktografická), vybraných podle věcných a formálních hledisek odpovídajících rešeršnímu dotazu (tematika, časové vymezení, jazyk, druhy dokumentů).

Druhy

  • retrospektivní – jednorázový pohled zpět
  • průběžné – sledování novinek
  • Rešerše textu je soupis subjektivně nejdůležitějších bodů a myšlenek textu. Vytváří se tak osnova textu, která slouží k rychlému pochopení a orientaci v tématu. Jedná se o práci tvořenou z citací a parafrází, u kterých se musí dbát na zachování významu rešerše v porovnání s výchozím textem.

Formální úprava rešerší

Podle ČSN 01 01 98:

  • titulní list: název instituce, rešerše č. / rok, název, MDT, klíčová slova, zadavatel, zpracovatel, datum zadání / zpracování, počet záznamů, místo, rok
  • analytický list: druhy použitých dokumentů, časové vymezení, jazykové vymezení, území, uspořádání záznamů (abecedně, chronologicky, dle typu dokumentu), informační zdroje
  • záznamy: anotované, pokud si přeje uživatel (záznamy je nutno uvádět ve formální úpravě předepsané normou ČSN ISO 690 Bibliografické citace. Obsah, forma a struktura a ČSN ISO 690-2 Bibliografické citace. Část 2: Elektronické dokumenty nebo jejich části)

Schéma -  Analytický list, titulní list. ( Google Docs)

Rešerše In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , [cit. 2010-04-28]. Dostupné z WWW: