Vyhledávání

Kontakt

Easylibrary

nemesis2180@gmail.com

Metodický list

28.04.2010 22:36

Metodický list, by měl shrnout a poskytovat čtenářům, veškeré informace o daném tématu.

Základem je mít opět v hlavě a posléze na papíru, nějakou základní podobu metodického listu. Pro příklad uvedu Metodický list Josefa Věromíra Plevy. Jako první věc, na úvod, bychom měli uvést něco o autorovi - kdy a kde se narodil a nějakou zajimavost. Nesmíme zapomenou ocitovat hned pod text zdroj.

V další části se budeme věnovat životu a dílu pana autora. Tady máme daleko více místa, než v předchozím bloku, takže můžeme uvádět veškeré informace a detaily. Nezapomeňme, že metodický list by měl fungovat tak, že po přečtení, by uživatel neměl hledat už jiné informace. List by mu měl prakticky poskytnout veškeré informace. Takže uvedeme kde se autor narodil a samozřejmě kdy. Poté veškerý jeho životopis, kdy, kde, jak a co. Vše pišme ve větách. Po formální stránce, bychom měli upravovat text do odstavců. Nesmíme opomenout žádne detaily. Musíme vše uvádět konkrétně. Neexistuje například : ''Autor se věnoval nějakým činnostem''. Tohle nesmíme uvádět, vždy, vše, rozepisovat.

Poté následuje vybraná kniha. Uvedeme o čem kniha je, nebo-li napíšeme anotaci. Pod anotaci uvedeme ukázku z knihy. Vždy za frázy / nadpis ''Ukázka z knihy'', napište přesně z jaké strany, jste vzali ukázku. Potom uvedeme bibliografický záznam knihy.

Metodický list můžeme doplnit o nějaký kvíz, který by odzkoušel pozornost čtenáře.

Nakonec klasicky uveďte - Výpis bibliografických záznamů. Knihy, které vlastní vaše knihovna. Prostě bibliografie.

 

Chci upozornit, že metodické listy, se liší vždy podle zadání.

Metodický list tohoto článku.