Vyhledávání

Kontakt

Easylibrary

nemesis2180@gmail.com

MDT - Mezinárodní Desetinné Třídění

30.04.2010 13:36

Mezinárodní desetinné třídění (MDT) je nejrozšířenější klasifikační systém ve světě. Vytvořili ho na začátku minulého století dva belgičtí právníci Paul Otlet a Henri La Fontain. Při jeho tvorbě vycházeli z Deweyho desetinného třídění. V dnešní době za vývoj MDT zodpovídá Konsorcium v Haagu. MDT se s přibývajícími novými informacemi neustále rozšiřuje a přestavuje, proto je velmi důležitá jeho aktualizace.

 

Historie

Již od vynálezu písma lidé ukládají své poznatky a zkušenosti do knih či jiných dokumentů. Tyto materiály pak shromažďují a vytváří knihovny a archivy. Aby se člověk mohl vyznat v rostoucím množství informací, musel vytvořit systém, podle kterého by snadno příslušnou informaci zařadil a zpětně dohledal. Cesta k univerzálnímu klasifikačnímu systému byla dlouhá.

Prvním velkým průkopníkem byl Melvil Dewey  (1851-1931), který bývá též nazýván jako "otec moderního knihovnictví". Dewey vytvořil nový klasifikační sytém tzv. Deweyho desetiné třídění (DDC), které je od 80. let 19. století používáno dodnes ve 135 zemích a je přeloženo do 30 jazyků. Jednou ročně je prováděna jeho aktualizace a každých 8 let vychází nové vydání.

Roku 1895 právníci Paul Otlet a Henri La Fontain založili v Bruselu Mezinárodní bibliografický ústav. Jejich cílem bylo bibliograficky zpracovat veškerou světovou tiskovou produkci. K tak velkému úkolu však potřebovali univerzální klasifikační systém, podle kterého by tyto bibliografické údaje mohli zpracovat a zařadit. Při tvorbě tohoto systému vycházeli z Deweyho desetinného třídění (DDT). Po mnoha úpravách vzniklo mezi lety 1904-1907 Mezinárodní desetinné třídění (dále jen MDT).

První kompletní vydání MDT bylo zveřejněno ve Francii roku 1905 pod názvem Manuel du répertoire bibliographique universel. O trochu později bylo publikováno v Německu, Anglii, Rusku, Španělsku, Japonsku a v osmi dalších jazycích. "Plány na bibliografické zpracování celosvětové tiskové produkce posléze ztroskotaly. V r. 1931 byl dosavadní ústav nahrazen institucí s příznačným názvem Mezinárodní dokumentační ústav. Ten se soustředil již pouze na rozpracování a šíření MDT. Tento ústav se v r. 1938 opět transformoval, tentokrát na Mezinárodní federaci pro dokumentaci(Féderation Internationale de Documentation - dále pouze FID)." 1 Od té doby bylo MDT rozsáhle přepracováno a rozšířeno.

Roku 1990 valné shromáždění FID odčlenilo agendu MDT od hlavní činnosti FID a přestalo ji financovat. Od roku 1991 převzalo zodpovědnost za další vývoj MDT Konsorcium v Haagu. Mezi členy Konsorcia patří renomované světové instituce ze Španělska, Holandska, Velké Británie, Belgie, Japonska a FID. Jeho záměrem je postupná restrukturalizace klasifikace MDT. Zpracování, doplňování a modifikování MDT pokračuje dále, ale na komerční bázi. Členství v Konsorciu je otevřené.První věcí, kterou Konsorcium udělalo, bylo vytvoření mezinárodní databáze Master Reference File (UDC MRF).Tato databáze obsahuje všechny verze MDT a je spravována Královskou knihovnou v Haagu. Její aktualizace je prováděna jednou ročně.

Třídy

 

 

 

Elektronická podoba MDT

MDT v elektronické podobě má mnoho výhod. Zrychluje vyhledávání záznamů a zveřejněním na Internetu se zvyšuje počet uživatelů. Další význam má zapojením znaků MDT do procesu věcného pořádání informací. Aktualizací slovního vyjádření znaků a použitých předmětových hesel se vytváří účinný a uživatelsky vstřícný nástroj ve velkých univerzálních databázích a v prostředích na Internetu.

Odkazy

https://aip.nkp.cz/mdt/ - El. podoba MDT

Zdroj : www.maturita2008.ic.cz/ip/mdt02.doc