Vyhledávání

Kontakt

Easylibrary

nemesis2180@gmail.com

Anketa

Byl pro vás článek přínosný?

Celkový počet hlasů: 13

Knihovnictví - důležité www stránky

28.04.2010 17:29

Ano google je všemocný, ale dle výzkumu jedné agentůry, neumí a nemůže vyhledat vše na 100%. A už vůbec, když potřebujete zjistit něco z knihovnické branže. Uvedu zde seznam důležitých www stránek a jejich popis.

 

 

 Důležité knihovnické termíny - https://knihovny.cvut.cz/vychova/vyuka-fs/terminy.html

Národní knihovna - www.nkp.cz - Jak již je z názvu vidět, stránky Národní Knihovny. Můžeme tam nalézt katalogy, legislativu, přehled služeb, ISBN přidělování, dále něco o povinných výtiscích a dále...

Jednotná informační brána - www.jib.cz - Cit. - umožňuje uživatelům z jednoho místa jedním vyhledávacím rozhraním využívat různé české a zahraniční zdroje (katalogy knihoven, souborné katalogy, plnotextové databáze, atd). Portál zahrnuje všeobecné i oborové zdroje.

Národní Pedagogická Knihovna Komenského - www.npkk.cz - Cit. - Národní pedagogická knihovna Komenského (NPKK) je veřejně přístupná knihovna, shromažďuje knihy a časopisy z pedagogiky a příbuzných oborů společenských věd. Dále také obsahuje Český pedagogický tezaurus.

Parlamentní Knihovna České Republiky - www.psp.cz/kps/knih/- Cit. - Zpřístupnění informací o současné a minulé činnosti obou parlamentů nejširší veřejnosti v jejich čisté objektivní podobě.

EBSCO - www.ebsco.com - Cit. - EBSCO Information Services je předním poskytovatelem předplatného elektronických časopisů, knih a balíčků časopisů, předplatného tištěných zdrojů, nástrojů správy elektronických zdrojů, plnotextových a sekundárních databází a souvisejících služeb pro všechny typy knihoven, firem a výzkumných organizací.

MEDLINE - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez - Cit. - MEDLINE je jedním ze dvou nejdůležitějších zdrojů informací v lékařství. Kompletní databáze MEDLINE Národní lékařské knihovny USA obsahuje přes 13 miliónu záznamů od roku 1966 do současnosti.

Moravská zemská knihovna v Brně - www.mzk.cz - Cit. - Moravská zemská knihovna v Brně je výzkumnou organizací, jejímž hlavním účelem je provádět základní výzkum, aplikovaný výzkum nebo experimentální vývoj a šířit jejich výsledky prostřednictvím výuky, publikování nebo převodu technologií.

Národní Technická knihovna v Olomouci - www.techlib.cz - Cit. NTK (bývalá Státní technická knihovna) je veřejně přístupná vědeckotechnická knihovna s unikátní nabídkou kolem 250 tisíc publikací ve volném výběru.
Její fond je největší českou sbírkou domácích a zahraničních dokumentů z oblasti techniky a aplikovaných přírodních a společenských věd s ní souvisejících. Obsahuje přes 1,2 milionu svazků a tvoří jej knihy, časopisy, vědecké práce, normy, informace o firmách, noviny, a to jak v tištěné, tak v elektronické podobě. V NTK kromě vlastního fondu najdete i část fondů Ústřední knihovny ČVUT a Ústřední knihovny VŠCHT.

Pražská mětská knihovna - www.mlp.cz - Síť mětských knihoven v Praze. Katalogy a informace.

Mětská knihovna Jiřího Mahena - www.kjm.cz - Síť knihoven, totéž co MLP.

Ulrichsweb - www.ulrichsweb.com/ulrichsweb/ - Bibliografické informace o 300 tisících periodik, ročenek a dalších publikacích z celého světa včetně kompletních edičních údajů s čtvrtletní aktualizací.

Digitální knihovna AVČR (ARCHIV) - https://kramerius.lib.cas.cz/ - Cit. - Digitalizovaná vydání periodik a monografií z 19. a 20. století z produkce Akademie věd ČR a jejích historických předchůdců. Ke zpřístupnění je použit systém Kramerius.

Digitální knihovna AVČR (Nové články) - https://dlib.lib.cas.cz/ - Cit. - Nová produkce periodik ústavů AV ČR a dalších vědeckých institucí. Ke zpřístupnění je použít systém Eprints.

ScienceDirect (Elsevier) - https://www.sciencedirect.com/ - Cit. - Databáze periodik vydavatele Elsevier, zvláště orientovaných na přírodní vědy a technologie, částečně na ekonomické vědy, medicíně, energii, psychologii a sociální vědy. Přístup k plným textům je možný jen v případě předplacených titulů konglomerátu, které jsou speciálně barevně označeny ve výběru na internetu.

Web of Knowledge - https://www.isiknowledge.com/ - Cit. - Produkt Thomson-ISI, přístup do informačních zdrojů Web of Science, Journal Citation Reports, Current Contents Connect, obsahuje informace o článcích, autorech, obsahu a referencích, citovanosti a edičních údajích, sleduje cca 7500 významných periodik převážně angloamerické produkce, multioborové zaměření. Ve WoS lze m.j. vyhledat citovanost autorů, V JCR lze vyhledat indikátor Impact Factor.

Ikaros - www.ikaros.cz - Odborné články o knihovnictví a knihách všeobecně.

Skat - www.skat.cz - Cit. - Hlavním cílem Sdružení je vytvářet, provozovat, šířit a užívat souborný katalog (SKAT) především ve veřejných, ale i v ostatních knihovnách. Dalším předmětem činnosti Sdružení je pořádání seminářů, přednášek i akcí, které souvisejí s automatizací knihovnických procesů.

Prozatím vše..